21 κρασιά για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και να αποχαιρετήσουμε το 2021


Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/geusi/krasi/21-wines-2021-2022/ ]


1. Billecart-Salmon Brut Rose (70.70€)

Αν είναι να γιορτάσουμε θα χρειαστούμε Σαμπάνια και αν προτιμάμε τη ροζέ τότε ας πιούμε την καλύτερη, την Billecart-Salmon! Εγώ επέλεξα φέτος να ανοίξω με αυτή το δείπνο των γενεθλίων μου και θα ξεκινήσω και το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων, με κλασσικά εδέσματα όπως blinis με τυρί κρέμα, καπνιστό σολομό και Brik, μπαλίτσες κατσικίσιου τυριού με αποξηραμένα cranberries και καρύδια και κάποιο πατέ.


2. Dom Perignon Vintage (184€)

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Η Dom Perignon κυκλοφορεί μόνο σε εξαιρετικές χρονιές και είναι πάντα vintage. Tώρα πρέπει να κυκλοφορεί η χρονιά του 2010. Πρωτοχρονιά λοιπόν και είναι η μέρα που όλα πρέπει να γίνουν σωστά γιατί, ως γνωστόν, ότι κάνεις την πρωτοχρονιά, κάνεις κι όλο το χρόνο. Επιλέξτε να ανοίξετε το γεύμα της πρωτοχρονιάς με ένα ευφάνταστο πλατό τυριών ή ακόμα και με κάποιο Fondue και ένα ποτήρι Dom. Αν γουστάρετε τις εξτραβαγκάνζες, φτιάξτε επικό brunch με αυγά benedict και τα σχετικά και πιείτε Σαμπάνια. Εγγυημένα καλό ποδαρικό!


3. Amalia Brut Κτήμα Τσέλεπος (18€)

Αν η Σαμπάνια είναι κομματάκι αυστηρή για τα γούστα σας τότε προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάστε την Amalia Brut του Τσέλεπου που είναι ένα αρωματικό αφρώδες κρασί από Μοσχοφίλερο και γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη). Μπορεί να είναι το welcome drink σας στα επίσημα καλέσματα αλλά και να συνοδέψει εξαιρετικά τα πρώτα finger foods.



4. Gewurztraminer Reserve Trimbach (33.48€)

Κάθε καλό σπίτι που σέβεται τον εαυτό του σερβίρει για πρώτο σούπα, συγκεκριμένα κολοκυθόσουπα, μπροκολόσουπα ή μια με κάστανα. Και επειδή η σούπα είναι πονοκέφαλος για το συνδυασμό με κρασί, σας έχω τη λύση που δεν είναι άλλη από ένα αστεράτο Gewurz, το Gewurztraminer Reserve Trimbach. Αρωματικό, πικάντικο και φρουτώδες θα αρέσει σε όλους.



5. Condrieu Lieu-dit Vernon Cave Yves Cuilleron (85.56€)

Ήταν ένα από αυτά τα εξαντλητικά sessions του Diploma, που δοκιμάζαμε καμιά 30αριά κρασιά την ημέρα, όταν γνώρισα τον Yves Cuilleron. Ανάμεσα σε τόσα κρασιά το δικό του ξεχώρισε και χαράκτηκε για πάντα στη μνήμη μου. Δεν είχα άλλη επιλογή, έπρεπε να δοκιμάσω κι άλλα κρασιά του. Για τις γιορτινές μέρες λοιπόν σας προτείνω το Condrieu του, ένα κρεμώδες, πλούσιο και βερικοκένιο Viognier που μπορεί να σταθεί δίπλα σε μια γεμιστή πουλάδα ή γαλοπούλα ή κότα τελος πάντων.



6. Cuvee Monsigniori Κτήμα Αργυρού (29€)

Το κρασί που συνόδευσε το signature λαβράκι στο αστεράτο Pelagos και αυτό που συντρόφευσε κιθάρες και αχινούς σε ένα farewell party στο Μακαρέλο θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μου. Πέραν από αυτό όμως μιλάμε ίσως για την κορυφαία Σαντορίνη και ένα από τα καλύτερα λευκά που παράγουμε σαν χώρα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν το μενού σας είναι surf n’ turf θα ταιριάξει μια χαρά με κάποιο θαλασσινό ριζότο ή πάστα αλλά και με ένα χοιρινό με εσπεριδοειδή στο φούρνο.



7. Sauvignon Winkl Cantina Terlan (25€)

Χοιρινό με σελινόριζα εσείς τρώτε; Μήπως πρασοσέλινο; Μην ψάχνετε άλλο, αυτό είναι το κρασί σας. Ένα εκρηκτικά αρωματικό και λιπαρό Sauvignon από την Ιταλία. Για μένα αποτελεί ένα από τα κρασιά που με σημάδεψαν φέτος γιατί πρωταγωνίστησε σε ένα δεύτερο πάρτι για την ονομαστική μου εορτή, με σπουδαία παρέα και σε υπέροχο μέρος. Νομίζω πως αυτό το κρασί για αυτό είναι για φτιαγμένο: για αξέχαστες βραδιές, με χοιρινό ή χωρίς.



8. 52 Peaks Chardonnay Navitas (18.60€)

Αυτό είναι ένα από τα κρασιά που δοκίμασα και με εντυπωσίασαν φέτος για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι η κομψότητά του. Το βαρέλι χάδι και η οξύτητα να δίνει τον τόνο, ήταν απολαυστικό σε κάθε γουλιά. Ο δεύτερος λόγος είναι η Μαρία Δημητριάδη που κρύβεται από πίσω, που έχει τέτοια ευγένεια και γλύκα που περνά στα κρασιά της χωρίς καν να το προσπαθήσει και αυτό είναι κάτι που πάντα θα με κερδίζει και στους ανθρώπους και στα κρασιά. Συνδυάστε το με τάρτες μανιταριών ή κρεμώδη ριζότι και δε θα χάσετε.



9. Domaine Vacheron Sancerre (25€)

Αυτό το κρασί είναι μάλλον το πιο αγαπημένο μου λευκό από την περιοχή του Λίγηρα. Έχει έντονο mineral χαρακτήρα, κοφτερή οξύτητα και έντονο το φυτικό στοιχείο που λατρεύω στα Sauvignon. Επίσης είναι ένα κρασί που επισφράγισε μια όμορφη συνεργασία και αυτά είναι πράγματα που δεν ξεχνιούνται. Τώρα που τα σπαράγγια είναι της εποχής κάντε ένα ωραίο ριζότο για πρώτο ή τυλίξτε τα με prosciutto και παρέα με κρέμα και παρμεζάνα βάλτε στο φούρνο για ένα πρώτης τάξεως ορεκτικό.



10. Le Rosé Ktima Ligas (21.90€)

Αν είναι να πιείτε ένα ροζέ στα εορταστικά σας τραπεζώματα ας είναι αυτό. Το Le Rose του Λίγα φωνάζει από μακριά την Ξινομαυρίσια καταγωγή του και δηλώνει ευθαρσώς πως είναι ένα ροζέ με τσαγανό και προσωπικότητα. Ώριμες φράουλες, λιαστό τοματάκι, ροδοπέταλα και ζωώδη ένστικτα φτιάχνουν ένα ροζέ κομμένο και ραμμένο για την ελληνική κουζίνα. Αν είστε μερακλήδες συνδυάστε το μια πικάντικη και ντοματένια παστουρμαδόπιτα (και του λιμανιού και του σαλονιού η Vixen, τα έχουμε ξαναπεί).



11. Άγιος Χρόνος Κτήμα Αβαντίς (23€)

Τίποτα μα τίποτα δε μπορεί να εξασφαλίσει μια καλή χρονιά όσο το κλείσιμο της προηγούμενης με Άγιο Χρόνο! Το χαρμάνι του Ροδανού (Syrah – Viognier) κάνει στα χέρια του Μούντριχα θαύματα. Πλούσιο, σχεδόν νεοκοσμίτικο φρούτο, γενναιόδωρα μπαχάρια και ρωμαλέες αλλά παράλληλα βελούδινες τανίνες γεμίζουν το στόμα σε κάθε γουλιά. Αν επιλέξετε να μαγειρέψετε κάποιο χοιρινό με αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα μόλις βρήκατε το κρασί σας!



12. Chambolle-Musigny Domaine Bruno Clair (110€) ΤΟ ΚΡΑΣΙ.

Το κρασί που ήπιαμε για τον πανηγυρισμό του οινικού μου Diploma, με δυο από τους πιο αγαπημένους μου φίλους, έχει σίγουρα μια θέση σε αυτή λίστα για μένα. Για σας έχει και παραέχει γιατί απλά το κρασί δεν υπάρχει. Αν είστε λάτρης του Pinot Noir και του παλιού κόσμου αυτό το κρασί θα μιλήσει στην καρδιά σας. Έντονο κόκκινο φρούτο, γήινες νότες, ανθικά στοιχεία και όλα αυτά «πακεταρισμένα» σε ένα στόμα που δίνει μαθήματα φινέτσας. Υπόσχομαι πως θα πασπαλίσει με χρυσόσκονη τις γιορτές σας αν το συνδυάσετε με ένα μοσχαράκι Wellington.



13. Διάπορος Κτήμα Κυρ Γιάννη (34.70€)

Χωρίς Ξινόμαυρο δε μπορώ να γιορτάσω. Και έτσι σας προτείνω ένα Ξινόμαυρο κορυφαίας κλάσης (με μια τζούρα Syrah), τον Διάπορο του Κυρ Γιάννη, που θα απογειώσει όλα τα κυνήγια σας ή γιατί όχι και ένα πούρο Cohiba Esplendidos στο κλείσιμο. Σας προτείνω για αυτό το μεγάλο κρασί να βγάλετε τα καλά σας ποτήρια και μια καράφα, για να το μεταγγίσετε μια ώρα πριν ώστε να ξετυλίξει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του.



14. Cornas Frank Balthazar (80-90€)

«Εγώ θα μαγειρέψω, εσύ θα φέρεις κρασί», κάπως έτσι ξεκινάνε όλοι οι μεγάλοι έρωτες ή οι μεγάλες φιλίες της ζωής σου. Στην περίπτωση αυτή, συνέβη το δεύτερο, οπότε σας προτείνω άφοβα, αν πάτε καλεσμένοι σε κάποιο σπίτι αυτές τις μέρες, να κρατάτε ένα Cornas Frank Balthazar. Έχει νότες πούρου, καπνού, πιπεριού και δέρματος που εκτιμούν οι κύριοι και μπόλικες βιολέτες που αγαπούν οι κυρίες (ή και το αντίστροφο, δε θα τα χαλάσουμε εκεί). Κοινώς έχετε όλες τις πιθανότητες με το μέρος σας το κρασί σας να αρέσει σε όλους και να περάσετε μια υπέροχη βραδιά.



15. Rippon Pinot Noir (66.90€)

Το οινοποιείο Rippon είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα και όμορφα στον κόσμο. Τα κρασιά του από την άλλη ξεπερνάνε κάθε προσδοκία και σκοράρουν αστρονομικές βαθμολογίες κάθε χρόνο, γι’ αυτό και γίνονται ανάρπαστα. Το Pinot Noir τους είναι ένα από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει και για αυτά τα λεφτά, ένα ασύλληπτα value for money κρασί. Ζουμερό, πολύπλοκο, πληθωρικό αλλά και κομψό, απλά υπέροχο! Βάλτε δίπλα του φιλέτο πάπιας με κόκκινα φρούτα ή ένα ριζότο με άγρια μανιτάρια, τρούφα και τσιπς από bresaola.



16. Brunello Di Montalcino Tenuta Nuova Casanova di Neri (126€)

H οινική μου πατρίδα είναι η Τοσκάνη. Συνέβη μοιραία σε εκείνο το road trip που έκανα το 2013. Από τότε άλλαξαν πολλά αλλά η λατρεία μου για το Sangiovese έμεινε αναλλοίωτη. Το Brunello αυτό ήταν το κρασί που είχε ανοίξει εκείνη τη μέρα ο Giovanino (ένας θεόμουρλος Ιταλός που έχει μια μικρή osteria για να ζει τη φάση του στη Radda) για ποτήρι! Βύσσινα, κεράσια, κόκκινα μούρα, δαμάσκηνα, αποξηραμένα βότανα, βανίλια, πιπέρι και savory νότες, κάτι μεταξύ ψητής ντομάτας και πιπεριάς με έστειλαν στον άλλο κόσμο από την πρώτη γουλιά. Ήταν το πρώτο Brunello που δοκίμασα αλλά όχι το τελευταίο. Να το συμπεριλάβετε στο γιορτινό σας τραπέζι ιδίως αν παίξει κανένα αγριογούρουνο στη γάστρα (τύπου cacciatore) ή ακόμα και παραδοσιακό στιφάδο!



17. Nebbio Κτήμα Τέχνη Οίνου (35.40€)

Ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά κρασιά γεμάτο τριαντάφυλλα, λεβάντες, κεράσια, βατόμουρα, καπνό και γλυκά μπαχάρια. Απλά δε γίνεται να μην το λατρέψεις αυτό το κρασί από την πρώτη κιόλας γουλιά! Πάπια ψητή στο φούρνο με γέμιση από λουκάνικο και αποξηραμένα φρούτα ή μια πληθωρική πορκέτα θα ταιριάξουν όμορφα.



18. Chateau Bélair Monange (132, 60€)

Φέτος συνέβη και το άλλο τρελό, με κάλεσαν σε δοκιμή Bordeaux en primeur (άλλη φάση λέμε). Ανάμεσα στα μεγαθήρια που δοκίμασα ένα κέρδισε την καρδιά μου λίιιγο περισσότερο από τα άλλα, το Bélair Monange. Τι κρασί… Θηλυκό, αιθέριο, πολύπλοκο, με κάτσε-καλά δομή. Αν δεν πιούμε Bordeaux στις γιορτές που βάζουμε όλοι τα καλά μας πότε θα πιούμε; Επιλογές για φαγητό θα σας δώσω 2. Η μια είναι να πάρετε ολόκληρο το καρέ με τα prime ribs και να το κάνετε στο φούρνο με βότανα, σκόρδο και κόκκινο κρασί και για συνοδευτικό πατάτες dauphinoise. Η άλλη είναι να κάνετε ένα καρέ αρνιού με δεντρολίβανο και λαχανικά εποχής, απλά προσέξτε το ψήσιμο, το θέλουμε λίγο ροζ. Αν πάλι αυτά σας φαίνονται πολύπλοκα βάλτε απλά δίπλα την κλασική χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!



19. Castillo Ygay Gran Reserva (179€)

Αυτό είναι το κρασί που θα κάνετε δώρο στον εαυτό σας. Περάσατε μια δύσκολη χρονιά και τα καταφέρατε. Το αξίζετε. Η χρονιά του 2010 βγήκε πέρσι το καλύτερο κρασί του κόσμου και αν σταθείτε τυχεροί και το βρείτε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε γιατί. Ποντάρετε βέβαια και στην παρέα γιατί εγώ όταν το δοκίμασα είχα την καλύτερη… Θα ανοίξω μια παρένθεση εδώ. Ποτέ μην υποτιμάτε την παρέα, είναι αυτή που κάνει κάποια κρασιά καλύτερα από άλλα, ασχέτως τιμής, ποικιλίας, περιοχής ή κριτικών. Αυτά είναι τα κρασιά που μας μένουν, αυτά που μοιραζόμαστε με αυτούς που αγαπάμε. Κλείνω την παρένθεση και σας προτείνω να φτιάξετε στηθοπλευρές με σόγια, μέλι, εσπεριδοειδή και five spices με πουρέ γλυκοπατάτας.



20. Titanas Κτήμα Σκούρα (49.60€)

Ένα γλυκό κρασί από Μαυρόστυφο με τιτάνια δομή. Αυτό είναι ο Τιτάνας του Γιώργου Σκούρα. Μιας και είναι η εποχή που τα τραπεζώματα έχουν κάθε επισημότητα και κλείνουμε τα γεύματα με πληθωρικά γλυκά, επιλέξτε να σερβίρετε στους καλεσμένους σας και ένα ποτήρι Τιτάνα. Αν όμως είστε τίποτα περίεργοι σαν εμένα και στο κλείσιμο θέλετε να τσιμπάτε μυρωδάτα και έντονα τυριά τότε φτιάξτε ένα πλατό με stilton, blu61, cabrales και άλλα τέτοια και απολαύστε όλο το μεγαλείο αυτού του κρασιού.



21. Riesling Beerenauslese Dr Loosen (31.20€)

Αυτό ήταν το κρασί που με έκανε να γνωρίσω τον Σάκη και την Κατερίνα, της Sofeast, πριν πολλά χρόνια. Είναι το κρασί που κάθε φορά που το δοκιμάζω λέω δε γίνεται να είναι τόσο καλό, τόσο μοναδικό και πολύπλοκο. Η μαγεία του Riesling σε όλο της το μεγαλείο. Φέτος απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αξία για μένα γιατί το ήπιαμε παρέα με τον Ernie στο Mosel (εμπειρία από τις λίγες). Αν δε σας έχω πείσει ακόμα τότε σας προκαλώ να το δοκιμάσετε (ναι είμαι τόσο σίγουρη πως θα το λατρέψετε). Mπορείτε σίγουρα να το σερβίρετε με γλυκά και με πικάντικα τυριά όπως καρίκι Τήνου και fior di arancio αλλά αν θέλετε να συγκλονιστεί το μέσα σας βάλτε το δίπλα σε foie gras.


Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/geusi/krasi/21-wines-2021-2022/ ]






32 views0 comments

Recent Posts

See All