top of page

Κρασί και πούρα

Πρόκειται για ένα δύσκολο συνδυασμό, όχι όμως αδύνατο.



Ένα από τα πιο αδύναμα ζευγάρια... ή ίσως όχι

Ο οίνος και τα πούρα είναι ένα από τα πιο αδύναμα ζευγάρια, καθώς πολλά κρασιά διατηρούν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της γεύσης, του σώματος και της πολυπλοκότητας, που μπορεί να επικρατήσει σοβαρά από ένα πούρο.

Με τα χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα στίγμα σχετικά με το ταίριασμα κρασιών με πούρα και τις επιπτώσεις που έχει στην ικανότητά σας να δοκιμάσετε τις λεπτότερες αποχρώσεις του κρασιού. Παρόλο που μπορεί να είναι αλήθεια ότι η ικανότητα του ουρανίσκου να διακρίνει ξεχωριστές γεύσεις μπορεί να αποδυναμωθεί, είναι αναμφισβήτητο ότι το κρασί και τα πούρα είναι απίστευτα ευχάριστοι συνεργάτες που μπορούν να αποδώσουν ατελείωτη χαρά με κάθε γουλιά και κάθε ρουφηξιά.

Κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι τα μεγάλα κόκκινα κρασιά συνήθως ταιριάζουν καλύτερα με τα ποιο πλούσια σε καπνό πούρα, ενώ τα περισσότερα Λευκά κρασιά θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα σε πούρα ελαφρότερης δομής. Δεν υπάρχουν όμως εδώ κανόνες, οπότε απλώς κατεβαίνει σε ό, τι απολαμβάνετε!


Τα κόκκινα

Τα κόκκινα κρασιά είναι συνήθως τα πιο κατάλληλα και ταιριάζουν με πούρα μεσαίου έως πλήρους σώματος, έτσι ώστε η δομή του κρασιού να μην πνίγει τη γεύση του πούρου.

Ένα από τα αγαπημένα κρασιά για λάτρεις πούρων, το Chianti είναι το πεμπτουσιώδες “οποτεδήποτε, οπουδήποτε” κρασί που γενικά προβλέπει μια μεγάλη διαφυγή ανεξάρτητα από την επιλογή του πούρου. Ένα από τα πιο πολυτελή ιταλικά ζευγάρια, το Banfi 2010 Brunello di Montalcino (φτιαγμένο από σταφύλια Sangiovese) είναι μια ”άπλέτη” βόλτα με αγάπη όταν συνδυάζεται με μια Graycliff Meritage.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τα ισπανικά κρασιά εξερράγησαν πάνω στη σκηνή του κρασιού και έδωσαν μερικά από τα πιο καλύτερα κρασιά σε όλο τον κόσμο . Με ένα ευρύ φάσμα ψυχαγωγικών και εύγευστων επιλογών, αυτά τα κρασιά έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των ενθουσιωδών που αγαπούν το πούρο.

Τα κρασιά Rioja με βάση το Tempranillo είναι εξαιρετικές επιλογές για να τα ταιριάξεις με πούρα.

Τα κρασιά Malbec της Νότιας Αμερικής και Carmenere είναι επίσης αγαπημένα , όπως και τα κόκκινα από τις περιοχές Μπορντό και Βουργουνδία της Γαλλίας.


Τα λευκά

Τα λευκά κρασιά δεν συνδέονται τυπικά με τα πούρα, αλλά υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να δημιουργηθεί μια ”αστρική ζεύξη”με ένα λευκό κρασί και έναν καλό καπνό.

Το Chardonnay είναι το συνηθέστερα χρησιμοποιημένο κρασί που ταιριάζει με πούρα, λόγω του παρατεταμένου χρόνου σε δρυς. Ένα Ashton Classic 898, για παράδειγμα, είναι ένα θαυμάσια ευχάριστο συμπλήρωμα σε ένα καλά δρυϋμένο Chardonnay.

Αν ψάχνετε για μια πιο ζωντανή αλληλεπίδραση των γεύσεων, τότε δοκιμάστε ένα γερό γερμανικό Riesling

Τα κρασιά Moscato d’Asti είναι ένα άλλο εναλλακτικό λευκό κρασί που έχει γίνει ένα δημοφιλές vino “πούρο”.

Υπάρχουν και άλλα λευκά όπως Pinot Grigio (Pinot Gris), Sauvignon Blanc, Viognier, Gewurztraminer κ.α. που μπορούν να συνδυαστούν με τον αγαπημένο σας καπνό.

Χρειάζεται λίγη δοκιμή και ας κάνουμε και λάθος.



286 views0 comments
bottom of page