Στα τέλη του 17 ου αιώνα στη Β. Γαλλία, στην επαρχία της Καμπανίας γεννήθηκε η σαμπάνια, ο πρώτος φυσικός αφρώδης οίνος, το ποτό του έρωτα, η πρωταγωνίστρια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Πατέρας της σαμπάνιας θεωρείται ο Βενέδικτος, μοναχός Dom Pierre Perignon, θησαυροφύλακας του αβαείου Hautvillers.
Κι επειδή ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς είναι άμεσα συνδεδεμένος με την σαμπάνια εμείς διαλέξαμε τις καλύτερες απο αυτές.
*Η σωστή θερμοκρασία για την σαμπάνια είναι να σερβίρεται δροσερή - κρύα αλλά ποτέ παγωμένη.
CHAMPAGNE PIERRE GIMONNET & FILS BRUT “CUIS 1ER CRU”
Εδώ έχουμε μια μη χρονολογημένη, premier cru σαμπάνια, από 100% Chardonnay. Τη χαρακτηρίζει το σχετικά ελαφρύ σώμα, αλλά, πιστέψτε μας, δεν χάνει τίποτε από την ένταση και το νεύρο που διαθέτουν οι blanc de blanc σαμπάνιες από την Côte de Blancs.
Θεωρείται, δικαίως, ότι εκπροσωπεί το αρχετυπικό στυλ του οίκου Pierre Gimonnet & Fils και διαθέτει αρώματα πράσινου μήλου, μαγιάς, τοστ και μπριός, ενώ δεν λείπει η ορυκτότητα. Με την εκρηκτική της οξύτητα, η οποία χαρίζει απλόχερα φρεσκάδα και ένταση, αναδεικνύεται ιδανική ως απεριτίφ, αλλά ταιριάζει εξίσου με σολομό και ωμά οστρακοειδή.
PIERRE PÉTERS CUVÉE DE RÉSERVE BLANC DE BLANCS
Έντονη πολυπλοκότητα χάρη στην προσθήκη réserve κρασιού, χρυσό χρώμα, ευχάριστος αφρισμός και φίνο κορδόνι φυσαλίδων. Στη μύτη κυριαρχούν τα αρώματα λουλουδιών και φρούτων, ενώ απελευθερώνονται νότες αμυγδάλου και φρέσκου ψωμιού και νύξεις από λεμόνι και πράσινο μήλο. Στο στόμα πρωταγωνιστούν το λεμόνι, το αχλάδι και μια ωραία αλμύρα.
TATTINGER COMTES DE CHAMPAGNE BLANC DE BLANCS 2012
Ο οίκος Taittinger εδώ αποτυπώνει κομψά τη δύναμη του vintage του 2012. Πλούσια και σαγηνευτική, η μύτη παραπέμπει σε ζύμες και βουτυρωμένο ζεστό μπριός, τάρτα λεμονιού και αμύγδαλα, ενώ διακρίνονται και κάποιες νότες ιωδίου.
Με μεσαίο έως γεμάτο σώμα, κατακτά τον ουρανίσκο με ώριμα εσπεριδοειδή που αναζωογονούνται από την έντονη οξύτητα και τη διακριτική αλατότητα, χαρακτηριστικά τα οποία προσθέτουν φινέτσα στη μακρά της επίγευση.
BÉRÊCHE ET FILS BRUT RÉSERVE
Τα επιλεγμένα σταφύλια, η ζύμωση με γηγενείς ζύμες και η παραμονή στη φιάλη με τις οινολάσπες δίνουν πολυπλοκότητα. Έχει απαλό λεμονί χρώμα, κομψές φυσαλίδες και φίνα αρώματα από λεμόνι, γκρέιπ φρουτ, ροδάκινο, μέλι, μπριός και αχλάδι. Με πλούσιο στόμα, κρεμώδη υφή και έντονη οξύτητα.
PETIT FLEUR DE MIRAVAL CHAMPAGNE ROSÉ
Μία ακόμα exclusively rosé, σε συνέχεια των ομώνυμων επιτυχημένων περιορισμένων του οίκου Fleur de Miraval. Εντυπωσιάζει με το μπουκέτο ανοιξιάτικων λουλουδιών σε συνδυασμό με κόκκινα φρούτα, όπως βατόμουρο και φραγκοστάφυλο.
Στο ζουμερό στόμα βρίσκουμε ροζ γκρέιπ φρουτ και μανταρίνι, καθώς και ένα διακριτικό, σχεδόν μεταξένιο τελείωμα. Πρόκειται για μια σαμπάνια που εκφράζει χαρακτηριστικά τα μοναδικά terroirs της Côte des Blancs – θα την απολαύσουμε σερβιρισμένη στους 8-10°C, μόνη της ή με θαλασσινά όπως ο αστακός και οι γαρίδες, καθώς και με πιάτα με μυρωδικά ή ελαφριές κόκκινες σάλτσες ή ακόμα και με κόκκινα κρέατα, στα οποία δίνει άλλη διάσταση.
CHAMPAGNE DEUTZ BRUT
Η προσεκτική οινοποίηση και οι ίσες ποσότητες Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier χαρίζουν γαλλική φινέτσα, καθώς και αρώματα από μπριός, πράσινο μήλο, εσπεριδοειδή, λευκόσαρκο ροδάκινο και λευκά λουλούδια.
Στο στόμα τα φρούτα δίνουν έντονα το «παρών», μαζί με το χαρακτήρα του ψημένου ψωμιού, ενώ με το μακρύ και μπισκοτένιο τελείωμά της «στέκεται» άνετα ως απεριτίφ. Ταιριάζει εξίσου καλά όμως με σούσι, σολομό στα κάρβουνα και ριζότο.
Dom Perignon Vintage
Dom Perignon Vintage. Η Dom Perignon Vintage είνα αριστοκρατική σαμπάνια που αποπνέει πολυτέλεια και φινέτσα με την πρώτη κιόλας γουλιά. Ώριμα αρώματα, μεστό γευστικό προφίλ στο στόμα και φινετσάτος αφρισμός παράγουν μία σαμπάνια με μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης για όποιον αντισταθεί στον πειρασμό να την ανοίξει. Ορισμένα πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαία. Ανάμεσα σε αυτά και η φήμη της Dom Perignon, που είναι η πιο αναγνωρισιμη και επιθυμητή μάρκα σαμπάνιας στον κόσμο.
ERNEST BERAT
Οι σαμπάνιες της οικογένειας Νταουλιαρης/ Berat μας αφηγούνται μια ιστορία 4ων γενεών. Είναι μια ιστορία που μιλά για τις αξίες και τον σεβασμό τους για τους αμπελώνες τους . Από τον 19ο αιώνα η οικογένεια Berat είχε ειδίκευση στην σαμπάνια και πουλούσαν τα σταφύλια τους . Η 4η γενιά Νταουλιαρη/Berat αποφάσισε να δημιουργήσει την δικιά της σαμπάνια με τις ίδιες ποικιλίες που καλλιεργούσε στην περιοχή της Bourslault.Με σεβασμό στο περιβάλλον και μαζί με την ιστορία τους και τις νέες μορφές τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό προϊόν.
Kommentare